Historia

SK Sifhälla har en lång historia bakom sig, och klubben är över 100 år gammal. Redan 1908 startades arbetet med att plocka fram en förening som hade fotbollen som huvudidrott, och redan första året så spelade de sin första match. Föreningen startades av ett gäng vänner som hade varit i England och upptäckt detta fantastiska lagspel och ville testa på det själva hemma i Sverige. Från början hette faktiskt föreningen IK Sifhälla, men 1941 så gjorde man gemensam sak med Säffle SK, vilket slutade med att föreningen istället fick namnet SK Sifhälla.

Sifhälla har genom decennierna varit en klubb men höga ambitioner, och det visade sig inte minst när man på 50-talet var uppe och lirade med de riktigt stora pojkarna. Man vann sitt första, och enda, distriktsmästerskap mot Degerfors. Det var under 50- och 60-talet som Sifhälla verkligen nådde sin högsta nivå spelmässigt, då man under många år spelade i näst högsta ligan i Sverige, vilket är en minst sagt stor bedrift. Den största publiksiffran man dragit till hemmaplanen Sporthälla är 4562 personer. Det var när Nacka Skoglund och Hammarby kom på besök. Den absolut största publiken som SK Sifhälla har spelat inför måste ändå vara när man gjorde ett besök i Östtyskland 1960 och spelade mot Dynamo Prag. Det fanns 40 000 åskådare på plats vid det tillfället och det är nog första och enda gången som ett lag från Säffle får den möjligheten att spela inför så många människor. 1960 var också det året som Sifhälla var allra närmast att gå upp i Allsvenskan, då man slutade tvåa bakom Örebro.

Det glada 60-talet blev det bittra 70-talet då det verkliga raset kom för Sifhälla. Laget rasade i seriesystemen och 1977 var de nära att trilla ner i division sex. De har visserligen hämtat sig bra nu och har sedan en tid tillbaka pendlat mellan spel i trean och fyran. Det återstår att se om klubben någonsin kommer att klättra upp igenom seriesystemen igen. Såklart så hoppas vi på det, men man ska samtidigt ha i beaktande att Sifhälla har mycket andra sporter som de haft stora framgångar inom så föreningen kommer med all säkerhet att fortsätta vara Säffles stolthet en lång tid framöver.