Fotboll

sks

Fotbollsregler

fotboll, även kallad föreningsfotboll eller fotboll, spel där två lag med 11 spelare, som använder någon del av deras kroppar utom händer och armar, försöker manövrera bollen i motståndarlagets mål. Endast målvakten får hantera bollen och får endast göra det i straffområdet som omger målet. Laget som gör fler mål vinner.

Fotboll är världens mest populära bollspel i antal deltagare och åskådare. Enkelt i sina huvudsakliga regler och nödvändig utrustning kan sporten spelas nästan var som helst, från officiella fotbollsplaner (banor) till gymnasier, gator, skollekplatser, parker eller stränder. Fotbollens styrande organ, Fédération Internationale de Football Association (FIFA), uppskattade att det vid början av 2000-talet fanns cirka 250 miljoner fotbollsspelare och över 1,3 miljarder människor “intresserade” av fotboll; 2010 såg en kombinerad tv-publik på över 26 miljarder fotbollens främsta turnering, den fyrdubbla månadslånga VM-finalen.

De tidiga åren

Modern fotboll har sitt ursprung i Storbritannien på 1800-talet. Sedan före medeltiden hade “folkfotboll” -spel spelats i städer och byar enligt lokala seder och med ett minimum av regler. Industrialisering och urbanisering, vilket minskade mängden fritid och utrymme för arbetarklassen, kombinerat med en historia av lagliga förbud mot särskilt våldsamma och destruktiva former av folkfotboll för att undergräva spelets status från början av 1800-talet och framåt. Fotboll togs dock upp som ett vinterspel mellan bostadshus på offentliga (oberoende) skolor som Winchester, Charterhouse och Eton. Varje skola hade sina egna regler; vissa tillät begränsad hantering av bollen och andra inte. Avvikelsen i regler gjorde det svårt för offentliga skolpojkar som kom in på universitetet att fortsätta spela utom med tidigare skolkamrater. Redan 1843 gjordes ett försök att standardisera och kodifiera spelreglerna vid University of Cambridge, vars elever gick med i de flesta offentliga skolor 1848 för att anta dessa “Cambridge-regler”, som sprids ytterligare av Cambridge-akademiker som bildade fotbollsklubbar. År 1863 producerade en serie möten som involverade klubbar från storstadsregionen London och omgivande län de tryckta fotbollsreglerna, som förbjöd att bära bollen. Således förblev det “hanterande” spelet rugby utanför det nybildade fotbollsförbundet (FA). Faktum är att 1870 all hantering av bollen utom målvakten var förbjuden av FA.

De nya reglerna accepterades dock inte allmänt i Storbritannien; många klubbar behöll sina egna regler, särskilt i och runt Sheffield. Även om denna norra engelska stad var hem för den första provinsklubben som gick med i FA, födde den 1867 också Sheffield Football Association, föregångaren till senare länsföreningar. Sheffield- och Londonklubbarna spelade två matcher mot varandra 1866, och ett år senare spelades en match från en klubb från Middlesex mot en från Kent och Surrey under de reviderade reglerna. 1871 accepterade 15 FA-klubbar en inbjudan att delta i en cuptävling och att bidra till inköp av en trofé. År 1877 hade föreningarna i Storbritannien kommit överens om en enhetlig kod, 43 klubbar var i tävling och Londons klubbar hade en första dominans.