Volleyboll

sks

Volleyboll, spel som spelas av två lag, vanligtvis med sex spelare på en sida, där spelarna använder sina händer för att slå en boll fram och tillbaka över ett högt nät och försöker få bollen att röra vid banan inom motståndarnas spelområde innan den kan returneras. För att förhindra detta slår en spelare i det motsatta laget bollen uppåt och mot en lagkamrat innan den rör vid banytan – den lagkamraten kan sedan volleya den tillbaka över nätet eller slå den till en tredje lagkamrat som sänker den över nätet. Ett lag tillåts endast tre beröringar av bollen innan den måste returneras över nätet.

Historia

Volleyboll uppfanns 1895 av William G. Morgan, fysisk chef för Young Men’s Christian Association (YMCA) i Holyoke, Massachusetts. Det var designat som en inomhussport för affärsmän som tyckte att det nya spelet basket var för kraftigt. Morgan kallade sporten “mintonett”, tills en professor från Springfield College i Massachusetts noterade lekens volleyiska karaktär och föreslog namnet “volleyboll”. De ursprungliga reglerna skrevs av Morgan och trycktes i den första upplagan av den officiella handboken för Athletic League of the Young Men’s Christian Associations of North America (1897). Spelet visade sig snart ha ett stort tilltal för båda könen i skolor, lekplatser, de väpnade styrkorna och andra organisationer i USA, och det introducerades därefter till andra länder.

Internationell volleyboll

Internationell volleybollstävling började 1913 med de första Far East Games i Manila. Under början av 1900-talet och fortsatte fram till efter andra världskriget spelades volleyboll i Asien på en större bana, med ett lägre nät och nio spelare i ett lag.

Det FIVB-sponsrade världsmästerskapet i volleyboll (endast för män 1949; för både män och kvinnor 1952 och efterföljande år) ledde till acceptans av standardiserade spelregler och officering. Volleyboll blev en olympisk sport för både män och kvinnor vid de olympiska spelen 1964 i Tokyo.

Europamästerskap dominerades länge av tjeckoslovakiska, ungerska, polska, bulgariska, rumänska och sovjetiska (senare ryska) lag. På världs- och olympisk nivå har sovjetiska lag vunnit fler titlar, både herr- och damtitel, än någon annan nation. Deras framgång tillskrevs ett brett intresse från gräsrotsnivån och välorganiserad lek och instruktion på alla nivåer av skicklighet. Ett mycket omtyckt japanskt damlag, olympiska mästare 1964, återspeglade den privata industriens intresse för sport. Unga kvinnor som arbetar för det sponsrande företaget ägnade sin fritid åt konditionering, teamövning och tävling under expert och krävande coachning. Uppmuntrat av det japanska volleybollförbundet satte detta damlag sitt prägel i internationell tävling och vann världsmästerskapet 1962, 1966 och 1967, förutom de olympiska spelen 1964. I slutet av 1900-talet dominerade dock det kubanska kvinnolaget både världsmästerskapen och OS.

Panamerikanska spelen (som involverade Syd-, Central- och Nordamerika) lade till volleyboll 1955, och Brasilien, Mexiko, Kanada, Kuba och USA är ofta tävlande för högsta utmärkelser. I Asien, Kina, Japan och Korea dominerar konkurrensen. Volleyboll, särskilt beachvolleyboll, spelas i Australien, Nya Zeeland och hela södra Stilla havet.

En fyraårig cykel av internationella volleybollshändelser, rekommenderad av FIVB, började 1969 med VM-mästerskap som kommer att hållas året efter de olympiska spelen; andra året är världsmästerskapen; i det tredje hålls de regionala evenemangen (t.ex. europeiska mästerskap, asiatiska spel, afrikanska spel, panamerikanska spel); och det fjärde året de olympiska spelen.