Volleybollregler Volleyboll

Variationer av spelvolleyboll har varit i omlopp sedan omkring 1895. Spelet har utvecklats sedan dess och det var 1964 där sporten gick in i sina första olympiska spel. Sporten har nu en global följd med nationer från hela världen som konkurrerar professionellt. Höjdpunkten för sporten kommer i de olympiska spelen där de bästa spelarna ofta visas.

Objekt för spelet

Syftet med volleyboll är att slå volleyboll över nätet (genom att bara använda händerna) springa genom mitt på banan medan du försöker få den att studsa i dina motståndares hälft. Det motsatta laget måste försöka förhindra att bollen studsar innan han returnerar bollen. Spel spelas ut i bästa av tre eller fem uppsättningar och laget med flest uppsättningar i slutet av spelet vinner.

Spelare och utrustning

Varje lag har 6 spelare på en bana samtidigt. Ersättare kan användas i hela spelet. Det finns inga professionella blandade könsteam. Varje spelare tar en position i antingen den attackerande zonen (bredvid nätet) eller den defensiva zonen (på baksidan av banan). Tre spelare är i varje zon och roterar medurs efter varje punkt.

Domstolen har en rektangulär form och mäter 18m x 9m. Körning över banan är ett 2,43 m högt nät med bollen som mäter 8 tum i diameter och väger mellan 9 och 10 uns. Runt banans konturer finns ett område utanför gränserna och om bollen skulle studsa i dessa avsnitt skulle en poäng tilldelas motståndarlaget.

Varje lag får upp till två timeouts per uppsättning om 30 sekunder vardera. Efter varje uppsättning återställs antalet timeouts till två oavsett hur många som har använts tidigare.

Poängsättning

För att få en poäng måste bollen träffa marken inom det beskrivna avsnittet i din motståndares hälft. Du kan också få en poäng genom att din motståndare misslyckas med att träffa det beskrivna avsnittet i din halv eller att din motståndare slår bollen i nätet. En poäng kan göras om båda lagen serverar.

En spelare som serverar måste göra det bakom baslinjen och kan använda antingen en över- eller underarmshandling och slå med bara handen. När serven har gjorts kan skilsmässan gå med i deras lag i spel och slåss om poängen.

Varje lag får slå bollen tre gånger innan bollen måste returneras. En spelare får inte slå bollen två gånger i följd. Om bollen träffar gränslinjen anses bollen vara i spel. Det defensiva laget kan hoppa och försöka blockera bollen som återvänder till deras sida av banan. Om ett blockförsök görs och bollen studsar i motståndarnas hälft tilldelas en poäng. Om bollen efter studsen studsar ut ges en poäng till motståndarlaget.

Varje spel spelas till 25 poäng och måste vara två poäng klart. Om poängen når 24-24 spelas spelet tills ett lag leder med två.